ONTDEK LEIDEN

Leer meer over de historie van Leiden en ontdek wat er allemaal te doen is

Leiden, Stad van Ontdekkingen

Leiden is een authentieke Hollandse stad met een rijke en lange geschiedenis (al vanaf de ijzertijd en de Romeinen) en heeft een even rijke traditie op het gebied van kennis, wetenschap, cultuur en internationale betrekkingen. Een stad met prachtige grachten, bijna drieduizend monumenten, twaalf toonaangevende musea en een bruisende stadskern. Via ons kunt u een spectaculaire rondleiding en/of rondvaart door de stad organiseren.

Een rijk verleden

Als u door Leiden wandelt, lijkt het of het rijke verleden van de stad weer tot leven komt. Het 16de eeuwse Academiegebouw van de Universiteit van Leiden, de Waag van Pieter Post en de 12de eeuwse Burcht, het 13de eeuwse Gravensteen (waar de Graven van Holland resideerden), de statige herenhuizen langs het beroemde Rapenburg, het prinsenhof (waar ooit Willem van Oranje en prins Maurits verbleven), de oude stadspoorten, de prachtige Pieterskerk en de Hooglandse kerk en de 35 hofjes van de stad vertellen de geschiedenis van Leiden.

Bekende bewoners van Leiden

Rembrandt werd hier geboren en leerde er het schildersvak, evenals Jan Steen, Jan van Goyen, Lucas en Jan van Leyden, de medicus Boerhaave gaf hier les (in de Boerhaavezalen die thans Boerhaavemuseum zijn) en Clusius bracht hier vierhonderd jaar geleden de eerste Nederlandse tulpen tot bloei in de Hortus Botanicus van de Universiteit, de door Willem van Oranje gestichte oudste universiteit van Nederland. U zult beamen dat Leiden zich met recht de Stad van Ontdekkingen noemt.

Evenementen in Leiden

De Leidse Lakenfeesten, Leidens Ontzet, het Leids Cabaretfestival, de Leidse Waterdagen, het Rapenburg Concert, de Open Monumentendagen, het Leids Film Festival, het Rembrandt-festival en nog veel meer. Leiden kan een klein en schilderachtig stadje zijn, maar de festivals zijn wereldwijd bekend. Leiden is de sleutel tot Europa en de sleutel tot uw Europese vakantie. Voor meer informatie over lokale evenementen in Leiden kunt u bij de receptie van ons hotel terecht.

Kerken in Leiden

In Leiden zijn er vele historische kerken. Van kleine schuilkerken in woningen tot de immense Hooglandse Kerk en de indrukwekkende Pieterskerk. Tevens is er een wandelroute met gids langs de Leidse Kerken. Meer informatie kunt u verkrijgen bij de receptie van ons hotel.

Molens in Leiden

Uniek aan Leiden is het aantal molens binnen de stadsgrenzen. Er zijn negen molens in Leiden, waarvan sommige voor het publiek toegankelijk zijn.

Dichtbij het Best Western City Hotel Leiden is de “ Molen de Valk “, nu omgebouwd tot Leidse molenmuseum. De Valk is een graanmolen uit 1743. Alle zeven verdiepingen van dit Nationaal molenmuseum zijn toegankelijk voor bezoekers. Meer info en openingstijden: www.molenmuseumdevalk.nl

De Houtzaagmolen de Heesterboom, Haagweg 57, tel: 071-5611236. Open: ma 10-16 uur en op afspraak. De molen is een van de top monumenten in heel Nederland en is gelegen op enkele minuten van ons hotel in het centrum in Leiden.

Molen de Put, Galgewater, bij de Rembrandtbrug, tel. 071-5120279. Open: ma 11-18 uur, zo 14-18 uur. Meestal is op zaterdag een molenaar aanwezig en er wordt ook vaak nog graan gemalen. Een speciale stadswandeling voert u langs de negen Leidse molens. Meer info kunt u verkrijgen bij de receptie van ons hotel.

Stad van het water

Leiden, zoals Amsterdam heeft het grootste deel van de waterstroom binnen haar poorten. De historische stad Leiden heeft een totaal van 28 mijlen van sloten en kanalen. Om de kanalen te navigeren zijn er bruggen nodig. De Leidse stad telt niet minder dan 88 sloten en kanalen! Leiden heeft een breed scala van pakketreizen voor deze kanalen, maar u kunt ook een boot huren en de stad Leiden verkennen.

+
Parken
Parking
Parkeren